Cutest
Photobucket
FATIN NABILA AZMAN


Dashboard Follow CBOX

Tutorial Graffiti Text (Photoshop)

Friday, 1 April 2016 | 09:25

Bismillahirahmanirahim...

Hai hai semua followers B.A!! Dah lama B.A tak bukak blog. Hehe.. Maklum laa, student kan. Busy sokmo.Hihihi.. Ni B.A dah freedom.. Cuti sem 3 bulan. Yeahhhhh!!! Jap, sebelum tu B.A nak sapu jap blog ni. Dah lama tak usik. Berhabuk. Fuhh.. Fuhh.. Fuhh.. Oke.. Dah bersih daaa.. Hehehe.. Ok.. Cuti 3 bulan ni nak buat apa ek? Erm... tetiba pagi ni tangan B.A rasa macam rajin nak bagi tutorial pasal photoshop. Hehehe.. (Mentang2 dah pandai photoshop). Hihihi.. Oke, jom kita start.

Oke, sebelum tu.. B.A nak tanya, apa itu Graffiti Text? Hahaha.. Ada yang tahu tak? Erm.. Erm.. Dah tahu ye? Takpelaa, B.A nak bagitau jugak pada yang tak tau. Yang tau dah duk diam-diam oke. Hahaha.. Oke.. Graffiti Text ni tulisan yang ikut background kita. Contoh macam kalau background kita dinding ke, atau tembok, hasilnya akan jadi macam bawah ni..


Heeee.. Bieyla saje je tukar nickname. Haritu Bieyla.. Sekarang Bella_Aman.. Sebab tu laa dari tadi B.A. Hahaha.. Bukan B.A Bahasa Arab ye. Hihi.. Jom kita start.



First, bukak Adobe Photoshop, File >> New (Ctrl + N). Settingkan width dan height kepada 1000 x 600 px >> OK



Pastu, pada siapa-siapa yang takde lagi gambar background, boleh google gambar apa nak.
Oke.. Dah ade gambar? Ok.. Kita teruskan.
Next, File >> Place


Then, pilih gambar and then click Place



Dah? Oke.. Pastu dekat tools belah kiri ni pilih Horizontal Type Tool (T).





1 - Taip perkataan yang korang nak.
2 - Right-click dekat layer T kita tadi.
3 - Pilih Convert to Shape.

Done? Ok.. Next step click Ctrl + T and akan keluar satu kotak keliling word kita tu. Sambil tekan Ctrl, kita tarik perkataan tadi ikut dinding/background kita tadi tu. Macam ni..



Boleh tak? Ok dah? Takpe, yang tak boleh tu boleh komen kat bawah nanti B.A balas :)

Ok, next step kita nak buat stroke dekat word tadi. Nak kasi timbul sikit word kita tu.

Go to Layer >> Layer Style >> Stroke



Click OK.

Ok.. Setakat ni boleh gi lagi dop? Boleh kan... Ok, Kita ke step seterusnya..

Sekarang ni nak add layer mask.



Click dekat yang B.A bulatkan merah tu. Bende ni ade dekat bahagian bawah sekali belah kanan. Bawah part layer.

Pastukan active-kan Gradient tool (G)



Pastu buat garis dari depan sampai laa belakang. Nak suruh macam gelap cerah dia kat mana. Macam nie..


Ok.... Yeahhhhh!! You have did it... Camana?? Susah ke senang tuto n? Senang je kan? Hihihi.. Apa-apa komen kat bawah ni je. Nanti B.A balas :) Teerima kasih kerana membaca


New
Past
BLOG OWNER ★



Assalamualaikum. Ahlan wasahlan to blog FATIN NABILA AZMAN. Hope dapat ilmu sikit dari post saya. Syukran jazilan kerana sudi blogwalking blog saya ni. Kalau sudi follow lah sekali. Hee, TQ.

SEARCH? ★




STORY MORRY ★

Kalau nak baca entry yang terdahulu kala, klik post bawah sekali, n then dia akan keluar post lagi. Saya pun tak tahu kenapa jadi macam ni. Harap suka lah ngan blog saya ni yang tak de apa, hehe..

CREDIT ★

Skin made by Iyra Monster
Background from Wanaseoby
Most help Afiqah Junizan
Software used PS CS5 & AI CS5