Cutest
Photobucket
FATIN NABILA AZMAN


Dashboard Follow CBOX

Kisah Paku Dan Parut

Tuesday, 17 November 2015 | 12:41

Seorang ayah yang ingin menasihati anaknya yang pemarah. Lantas dia mengajak anak lelakinya ke kandang lembu yang terletak di belakang rumah. Sambil berdiri di sebelah tiang kandang lembu itu.

Si ayah berkata kepada anaknya, "Anakku, apabila kamu marah, ketuklah sebatang paku pada tiang ini. Semakin kamu marah, ketuklah paku itu dengan lebih kuat. Lepaskan kemarahnmu dengan cara ini selama satu minggu".

Seminggu kemudian...

Si anak mengajak ayahnya pergi ke kandang dan menujukkan paku-paku yang sudah diketuk pada tiang kandang tersebut.. Ayahnya melihat paku-paku itu semakin banyak lalu berkata, "Sekarang, apabila kamu dapat menahan perasaan marah atau dapat memohon maaf daripada orang yang sudah kamu mrahi, cabut paku itu satu persatu." Si anak menurut.

Seminggu kemudian...

Sia anak berkata, "Ayah, saya dah berjaya cabut semua paku-paku tersebut."

Ayahnya berkata, "Walaupun semua paku-paku sudah tercabut namun bekas lubangnya tetap jelas kelihatan..." Baru lah si anak mengerti maksud ayahnya selama ini.

Perkara yang dimaafkan belum tentu dapat dilupakan...


New
Past
BLOG OWNER ★



Assalamualaikum. Ahlan wasahlan to blog FATIN NABILA AZMAN. Hope dapat ilmu sikit dari post saya. Syukran jazilan kerana sudi blogwalking blog saya ni. Kalau sudi follow lah sekali. Hee, TQ.

SEARCH? ★




STORY MORRY ★

Kalau nak baca entry yang terdahulu kala, klik post bawah sekali, n then dia akan keluar post lagi. Saya pun tak tahu kenapa jadi macam ni. Harap suka lah ngan blog saya ni yang tak de apa, hehe..

CREDIT ★

Skin made by Iyra Monster
Background from Wanaseoby
Most help Afiqah Junizan
Software used PS CS5 & AI CS5