Cutest
Photobucket
FATIN NABILA AZMAN


Dashboard Follow CBOX

Fullstopisme : Couple

Tuesday, 6 October 2015 | 12:59

Sebelum saya mulakan usrah kita pada malam ini, mari sama-sama kita beristighfar, selawat ke atas Nabi SAW dan membaca ummul kitab Al-Fatihah.

Pengenalan.

Ini ialah segmen "Fullstopisme".

Fullstopisme ialah satu segmen yang saya reka sebagai satu perkongsian idea-idea dalam kaedah bagaimana ingin berhenti secara permanent dalam membuat satu perkara.

Full = Penuh.

Stop = Henti.

Fullstopisme = Gejala berhenti yang penuh.

Fullstopisme ini ruang untuk saya kasi buah idea saya dalam usaha untuk berjahilah dan bermaksiat khususnya.

Tercipta mangga sudah tentu adanya anak kunci untuk membukanya seperti itu juga setiap masalah sudah tentu Allah ada cipta penyelesaiannya.

In shaa Allah ada penyelesaian bagi setiap masalah. Sebab itulah saya cipta segmen Fullstopisme.

Segmen Fullstopisme ikut tema. Contoh untuk entri Fullstopisme yang pertama saya ini, saya mulakan dengan tajuk Couple.

Oleh itu, dalam segmen ini saya akan terangkan kaedah Fullstopisme dalam ber-couple dalam erti kata yang lain, cara untuk berhenti secara permanent dalam ber-couple.

Moga bermanfaat ;D

Fullstopisme Couple.

Couple.

Saya akan bagi penerangan tentang apa itu Couple dahulu kemudian barulah saya bagitahu bagaimana untuk menjalankan Fullstopisme. Sebelum kita pergi jauh-jauh, izinkan saya bentang report yang juga thesis saya mengenai couple :

Report : Couple dan Cinta.

Aim of experiment :

- Untuk mengkaji perbezaan antara Couple dan Cinta.

Problem statement :

- Ramai makhluk hidup yang salah konsep mengenai Couple dan Cinta.

Hipotesis :

- Makin ramai yang Couple, makin ramai masuk Neraka.

- Makin ramai yang letak Cinta Allah nombor satu, makin ramai yang masuk Syurga.

Variables :

- Constant = Makhluk hidup lelaki ajnabi dan makhluk hidup perempuan ajnabi.

- Manipulated = Kehadiran ikatan sah antara makhluk hidup.

- Responding = Kehadiran dosa dan pahala.

Material :

- Makhluk hidup lelaki dan makhluk hidup perempuan. Makhluk laknat syaitan juga.

Experiment's Procedure :

1. Letak makhluk hidup lelaki ajnabi dan makhluk hidup perempuan ajnabi dalam keadaan bercinta sesama mereka.

2. Letak dua makhluk hidup dalam situasi yang berbeza, situasi pertama : Tiada ikatan sah dan situasi kedua : Ada ikatan sah.

3. Perhati jika ada makhluk yang ketiga (Makhluk laknat syaitan).

4. Rekod pemerhatian.

Pemerhatian :

- Makhluk hidup ajnabi yang tiada ikatan sah : Terdapat kehadiran dosa dan makhluk yang ketiga.

- Makhluk hidup ajnabi yang ada ikatan sah : Terdapat kehadiran pahala sahaja.

Inference :


  • Makhluk hidup ajnabi yang bercinta tiada ikatan yang sah (Couple) akan dapat DOSA dan adanya kehadiran makhluk yang ketiga (Syaitan).
  • Makhluk hidup ajnabi yang bercinta ada ikatan yang sah akan dapat pahala dan makhluk yang ketiga menangis teresak-esak.
Kesimpulan :

  • Cinta tanpa ikatan yang sah akan membawa ke Neraka. Itulah hubungan couple.
  • Cinta dengan ikatan yang sah akan membawa ke Syurga. Itulah hubungan suami isteri.



Faham tidak experiment report yang saya buat itu? Konklusi keseluruhan dalam report itu mudah, couple HARAM.

"Hoi Poyo! Suka hati hengkau je kata haram... Kami couple islamik al-kapeliah".

Relax, jangan risau... Saya akan bagi penjelasan yang sejelas-jelasnya agar tiada yang memberontak tidak puas hati kerana saya kasi statement sebegitu tadi.

Relax brader, brader relax. Pertama, kita kena faham dahulu 'couple' itu bagaimana.

Kadangnya ada sahaja mereka yang suka-suka dalam hati tak diluahkan pun tapi dia anggap couple juga. Kadangnya ada sahaja mereka yang sudah kemaruk dalam cinta, sudah beberapa kali buat benda haram dalam hubungan antara lelaki dan perempuan namun masih tidak merasakan ianya couple.

Ramai yang salah faham mengenai couple! Baiklah saya bagi satu analogi mudah mengenai Couple :


Daging. Aku nak makan daging.



Daging itik? Daging ayam? Daging ikan? Kalau sebut daging so automatically daging lembu laa. Masyarakat Malaydia memang commonly tahu apabila sebut daging, memang daging lembu. Tak payah nak gedik tanya daging makhluk hidup lain.

Couple. Aku nak couple.

Couple sebelum kahwin? Couple selepas kahwin? Couple pertunangan? Kalau sebut Couple memang automatically couple sebelum kahwin laa. Masyarakat Malaysia commonly tahu apabila sebut couple, memang bercinta antara lelaki dan perempuan sebelum nikah. Tak payah nak edik tanya couple yang macam mana.



Faham tidak analogi di atas itu? Definisi couple yang difahami dalam atmosphera Malaysia ialah :

Hubungan mesra antara lelaki dan perempuan perkahwinan yang sah.

Hukum couple yang difahami dalam atmosphera Malaysia ialah :

Haram dan Neraka.

Haram sebab apa?

Para Ulama' sepakat mengatakan bahawa hukum Ikhtilat ialah Haram. Haramnya couple ini dengan berdalilkan :

"Dan janganlah kamu menghampiri zina"

Allah dengan jelas mengatakan : Janganlah kamu menghampiri Zina.Maka, apa-apa sahaja perbuatan yang mendekatkan diri kita kepada zina walaupun sekecil langkah anak kuman, maka Haram hukumnya.

Apabila istilah haram digunakan dalam sesuatu definisi, maka secara tidak langsung Neraka menanti. Baiklah, seterusnya saya akan memberikan penjelasan lanjut mengenai definisi couple saya tadi.


Penjelasan dan syarah lanjut mengenai definisi Couple :

1. Hubungan mesra
Apa-apa sahaja hubungan mesra yang tidak menjaga Ikhtilat (tidak jaga pergaulan mengikut syariat). Hubungan mesra ialah hubungan yang telah melangkau batas persahabatan yang biasa.
Contohnya seperti :
- Bermesej tanya khabar hamster dengan kerap, chat tanya dah beli cokodok belum, hantar surat bagitahu dia rindu arwah biawak.
Itu semua tiada hajat dan tiada keperluan untuk berinteraksi. Inilah yang selalu di antara pasangan Couple, bermanja mesra dengan soalan-soalan yang tidak penting.
Mula-mula begitulah. Kalau dah lama-lama nanti berjumpa kat memana, pastu makin melalut dan melalut dan ahirnya... Astaghfirullah.
2. Antara lelaki dan perempuan.
Haaa. Jangan pula kata kawan antara lelaki dengan lelaki dan perempuan dengan perempuan tak boleh sebab nak jaga ikhtilat. Bermanja-manjalah antara kalian, bermesra-mesralah antara kalian.
Itu namanya Ukhuwah!
Jangan bercouple antara sama jantina sudah. Neraka nak? -..-
3. Sebelum perkahwinan yang sah.
Ini bahagian paling penting. Istilah couple yang haram itu hanyalah untuk mereka yang berhubungan mesra antara lelaki dan perempuan SEBELUM perkahwinan yang sah.

Haa. Nanti dah kahwin, tak nak bermesra pulak, sebab takut haramnya couple. Baiklah, bahagian ini memang kena faham molek. Ada istilah Kahwin dan Tunang.


Kahwin.

Kalau korang bercinta selepas nikah, bukan couple namanya, itu namanya Cinta membawa ke Syurga.

Tunang.

Kalau korang bercinta sebelum nikah, dan bercita-cita nak kahwin, janji nak kahwin kelak, itu bukannya couple. Itu bukannya couple. Itu namanya tunang. Kalau korang bercinta semasa tunang, dah bertunang, jagalah pergaulan antara korang. Sebab tunang tak menghalalkan lagi hubungan korang.



Ini pula kedudukan Couple:

Bercinta sebelum nikah, acah-acah kononnya nak kahwin tetapi parents memasing tidak tahu, tidak menjaga ikhtilat antara pasangan.

Ini pula kedudukan Couple Islamik;

Bercinta sebelum nikah, acah-acah kononnya nak kahwin tetapi parents memasing tidak tahu, tidak menjaga ikhtilat antara pasangan. Menggunakan hujah-hujah Islam untuk back up perbuatan dan hubungan terkutuk itu. Merasakan bertanya "Sudah Qiam?", "Sudah Dhuha?" dan pelbagai alasan Islamik sudah cukup untuk menutupi kesalahan mengislamkan couple itu dengan cara haram.

p/s: Couple Islamik adalah tersangat-sangat lebih teruk berbanding Couple yang biasa kerana ianya menjatuhkan fitnah kepada Islam yang suci putih. Konon nak berdakwah membina Ummah, hakikatnya menjatuhkan dan mengikis Ummah secara sedar mahupun tidak...

Baiklah. Pada tahap penerangan saya setakat yang ini, saya yakin anda yang ingin Fullstopisme sudah faham mengenai apakah itu couple dan keluarganya dengan sebenar-benar kefahaman. In shaa Allah.

Kita terus kepada Fullstopisme couple :

Fullstopisme Couple #1

Halangan pertama bagi yang sedang bercouple sudah tentu bagaimana untuk meluahkan rasa taubat dan insaf itu kepada pasangan anda.

Mestilah rasa susah dan berat, orang yang kita cinta dengan sedalam-dalam cinta selama ini, setiap hari wajib tanya khabar, tanya itu, tanya ini, tiba-tiba nak menghilangkan segala keindahan dari kemesraan dalam hubungan kalian...

Jadi langkah yang pertama dalam usaha untuk Fullstopisme ialah:

Kembali kepada Allah.

Kamu kasi hubungan kamu dengan Allah rapat dengan serapat-rapatnya. Itu sangat membantu. kemudian eratkanlah hubungan awak dengan Nabi Muhammad.

Ikutlah kamu nak buat macam mana, sama ada dengan banyak bersolat sunat, bertasbih, beristighfar, berselawat dan pelbagai lagi kaedah-kaedah lain untuk mendekatkan diri kepada Ilahi dan Nabi.

Kamu kena kenal diri kamu bagaimana, dan apa yang telah kamu lakukan. Kamu tahu betapa jauhnya diri kamu dengan Allah. Kamu tahu betapa 'dekat'nya kamu dengan Nabi Muhammad. Maka langkah pertama, buatlah perkara-perkara yang kamu rasa bersesuaian. Lakukanlah sebanyak yang kamu mampu sehinggalah...

Kamu merasakan Cinta Allah dan Nabi menandingi segalanya!

Cinta kamu kepada Ilahi dan Nabi yang tinggi itu akan menyebabkan cinta kamu kepada pasangan couple kamu itu pudar. Kemanisan bercouple akan menjadi tawar. Andai perkara itu dapat dicapai, maka dipersilakan dengan segala hormatnya untuk kamu pergi ke Fullstopisme Couple #2.

Ini amaran keras.
Kalau kamu mahu berubah dengan permanent, yakni selamanya hingga Syurga... Jangan sesekali langkah Fullstopisme Couple #1 ini. Hubungan Allah kamu kena jaga.

Sepertimana kamu selalu lupakan Allah, abaikan Allah ketika kamu couple, maka sudah tiba masanya untuk kamu lupakan si dia dan fokus segalanya untuk Allah.

Lupakan si dia dan cintakan si Dia.

Fullstopisme Couple #2.

Sudah dapat kekuatan setelah 'bertemu' dengan Tuhan?

Itulah kuncinya untuk ke Fullstopisme #2. Sekarang apa yang perlu kamu lakukan adalah menjadi seorang yang berani kerana agama Ilahi, juga menjadi pejuang gagah penyambung dakwah.

Kamu berada dalam agama yang Nabi Muhammad berjuang mati-matian, takkan laa kamu nak jadi macam kura-kura yang penakut yang tiada keberanian? Oleh itu, jadilah seorang yang berani, dengan:

Say the truth because you already found the truth.

Kamu sudah tahu hakikat couple sebab Allah yang bagi hadiah hidayah itu kepada kamu. Kamu telah jumpa kebenaran. Sekarang ini pun kamu sudah dapat kekuatann daripada Ilahi dan inspirasi kamu dalam Fullstopisme Couple #1.

Sekarang, bagitahulah pasangan couple awak itu akan hakikat dan kebenaran yang kamu jumpa itu. Takkan lah kamu tak nak share kebenaran itu dengan dia? Kamu ni nak masuk Syurga Allah sorang-sorang ke? Tak nak ajak dia?

Kalau betul kamu sayang pasangan couple kamu itu, Neraka kamu tidak akan benar sentuh dia.

Nahh. Kalau betul sayang bagitahulah hakikat couple sebenar kerana couple itu membawa kalian ke Neraka. Membawa kamu dan dia ke Neraka. Na'uzubillahi min zalik!

Terus teranglah dengan dia tentang hakikat sebenar. Moga Allah beri kekuatan!

Fullstopisme Couple #3.

Ini langkah terakhir dalam Fullstopisme Couple. Andai niat kamu untuk memperbeetul jalan kamu yang selama ini menuju ke Neraka kepada jalan yang hala tujunya ke Syurga, in shaa Allah Allah akan permudah segala urusan kamu.


Ini langkah terakhir. Inilah kemuncaknya. Selalunya antara pasangan couple ada sahaja yang cinta antara mereka dengan sebenar-benar cinta. Ada yang cinta kerana Allah (Selalunya couple islamik).

Maka solusi yang terbaik ialah tukarkan definisi couplpe yang haram itu kepada sesuatu definisi yang halal. Apakah itu definisi yang halal?

Single / Tunang, Kahwin!

Baiklah. Bagaimana caranya untuk ubah definisi yang haram kepada perkara halal tersebut? Saksikan langkah-langkah tersebut :

1. Bagitahu dia perkara sebenar mengenai hakikat couple. Walaupun pahit, teruskan sahaja.
2. Bagi pilihan sama ada :
- Putus couple.
- Bagitahu mak ayah masing-masing mengenai hubungan kalian.
3. Andai dia pilih putus couple, maka moga Allah redha keputusan kalian, maka dalam situasi ini kamu sudah single! Sepertimana kamu selalu lupakan Allah, abaikan Allah ketika kamu couple, Maka sudah tiba masanya untuk kamu lupakan si dia dan fokus segalanya untuk Allah. Lupakan si dia dan cintakan si Dia. Mulakanlah kehidupan baru, lupakanlah dia.
4. Andai dia pilih untuk terus terang kepada parents masing-masing maka itu in shaa Allah yang teerbaik. Maka seriouslah untuk tukarkan definisi couple kalian itu kepada tunang ataupun kahwin.
5. Berani untuk terus terang parents masing-masing dan berani juga untuk bagitahu kepada 'bakal parents' masing-masing!


Masalah mendatang.

Parents kata kamu masih muda?

Oleh itu, buktikanlah kepada mereka bahawa kamu sudah bersedia dan cukup matang untuk membina sebuah rumah tangga. Perkahwinan bukan satu permainan, boleh main cuba-cuba.

Perkahwinan perlu dibina dengan ilmu dan keimanan.

Jadi, buktikanlah kamu ada:
1. Kematangan.
2. Ilmu yang seadanya.
3. Keimanan.

Convince mereka. Bagi mereka ada kepercayaan kepdaa kamu. Nak kahwin bukan mudah bang... Tapi perlulah dengan strategi perancangan yang molek.

Banyak lagi inisiatif-inisiatif dalam Fullstopisme Couple ini seperti Tunang, Kahwin Muda, Nikah Khitbah dan lain-lain.

Yang paling penting, kematangan, ilmu dan keimanan perlu ada. Apa yang saya maksudkan dengan keimanan ialah bagaimana hubungan kita dengan Allah, kalau dah rasa bagus maka teruskanlah.

The heart of the matter, kamu ada dua pilihan.

Pilihan  #1 : Jom Couple.
Pilihan #2 : Jom Single / Tunang / Kahwin.

Binalah satu hubungan yang membawa kalian ke Syurga. Mana satu hubungan yang membawa ke Syurga?

Sudah tentu pilihan #2.

Kalau pilih pilihan #1 memang melepak dengan pak cik pak cik Syaitan kat dalam Neraka lah kelak. Nak ke bang?

Saya akhiri Fullstopisme Couple dengan pantun saya :

Ajak couple tak membawa berkat.
     Ajak kahwin ada keberkatan bertingkat-tingkat.


Bantuan Allah bersama mereka yang ingin menuju ke Syurga-Nya!

Moga Allah redha.
Nabi Muhammad suka.


Labels: ,



New
Past
BLOG OWNER ★



Assalamualaikum. Ahlan wasahlan to blog FATIN NABILA AZMAN. Hope dapat ilmu sikit dari post saya. Syukran jazilan kerana sudi blogwalking blog saya ni. Kalau sudi follow lah sekali. Hee, TQ.

SEARCH? ★




STORY MORRY ★

Kalau nak baca entry yang terdahulu kala, klik post bawah sekali, n then dia akan keluar post lagi. Saya pun tak tahu kenapa jadi macam ni. Harap suka lah ngan blog saya ni yang tak de apa, hehe..

CREDIT ★

Skin made by Iyra Monster
Background from Wanaseoby
Most help Afiqah Junizan
Software used PS CS5 & AI CS5